Utbytesstudent och vardagsrutiner
Alla har vi olika vardagsrutiner och rytmer, och så även värdfamiljer. Att ha en student boende hos sig är ett bra tillfälle att fundera på hur ni gör i er familj.
My host family is, without a doubt, my favorite part of studying abroad. They have welcomed me with open arms and I feel like a part of the family… It’s so homey and makes coming home from school very enjoyable.
Mat och måltider
Många skolor i USA har cafeterior där man äter alla sina måltider och en del studenter är därför inte är vana vid att laga mat. Det är vanligt att flytta hemifrån direkt till universitetet.
Er första tid ihop kan det vara var bra att laga mat tillsammans så att ni kan får en bild av hur van er student är i köket. Vänta gärna ett tag innan du ger studenten en egen matdag.
Var uppmärksam på den studerandes matvanor. Det är inte alla studerande som älskar kaviar. Hur kan jag ta tillvara på alla önskemål?
I början av terminen kan det vara bra att själva tänka igenom och fråga din student om detta:
- Vill vi att studenten hjälper till med matlagningen?
- Kan studenten laga mat eller behöver hen hjälp?
- Har vi fasta tider för middag eller är det olika varje kväll?
- När vill ni senast ha besked om studenten inte kommer hem till middagen?
- Kan studenten bjuda hem gäster på middag? I så fall, när måste ni senast ha besked om detta?
- Äter alla samma mat eller kan det tas speciell hänsyn?
Att äta selektivt
Att äta mat ihop kan ses som kärnan i ett hushåll. Med denna logik är ”kräsenhet” problematiskt eftersom det ofta kan ses som brist på intresse i att skapa kontakt med de man äter med.
Våra studenter med särskilda matvanor har ofta en annan tankegång- genom mat skapar man sin identitet. Äter man en slags mat, blir man en sorts person.
Vi på DIS uppmanar alla studerande att engagera sig i matlagningen, men särskilt de som har några speciella behov. Var därför inte rädda för att be studenten hjälpa till i köket eller berätta för er om sina matvanor.
DIS ger ett extra bidrag om 1000 kr till de värdfamiljer som har en studerande som är vegan, glutenallergiker eller är allergisk mot mjölkprodukter.
Vardagsrutiner i hemmet
I en hektisk vardag har vi alla rutiner vi inte tänker på själva. När en student kommer för att bo hos er är det en bra idé att försöka sätta in studenten i era rutiner och förväntningar på t.e.x städning och tvättning.
- Vem tvättar kläder hemma hos er? Vad är studenten van vid och är det okej om studenten själv använder tvättmaskinen? Många studenter har inte så mycket kläder med sig och kan ha behov av att tvätta ofta.
- Vem städar? Vad är studenten van vid och vad förväntar ni er av studenten vad det gäller städning?
- Hur länge använder ni duschen? Många studerande är vana vid långa duschar så var gärna konkret och ange minuter om ni ska beskriva vad en ”kort dusch” betyder för er. Kan studenten ha sina hygienartiklar i badrummet eller i sitt rum?
- Hur varmt har ni inomhus?
- Hur mycket lampor har ni tända i huset? Kan studenten själv bestämma eller vad anser ni som värdfamilj?
Det är generellt fler badrum i ett hem i USA än i Sverige. Det kan därför vara bra koordinera varandras morgonrutiner så att alla får tid i badrummet.
En del studenter är inte vana vid att hjälpa till i hemmet och många universitet har städpersonal. Det kan därför vara en god idé att visa studenten hur man städar enligt er och vad för städprodukter ni använder och hur. Påminn gärna studenten och visa igen om det finns behov för det.
Övernattande gäster eller sova borta
Det kan vara trevligt att träffa studentens familjer och vänner- och vice versa!
Om DIS-studenten får besök hemifrån är ni välkomna att bjuda hem dem till er. Det är dock inget som DIS eller den studerandes vänner och familj förväntar sig.
Det kan vara en bra idé att prata igenom besöket innan och komma med konkreta förslag på hur och om ni vill träffa dem (t.e.x bjuda in dem på fika eller en tur till Gröna Lund) och eventuellt be gästerna att bo på hotell eller vandrarhem.
Vi på DIS uppmanar er att ha ett öppet samtal om reglerna för övernattande gäster och om/när studenten ska höra av sig om den sover på annan plats.
Lov och ledigheter
DIS studenter kommer att resa i sammanlagt en och en halv vecka under loppet av en termin. Dessa resor ingår i deras utbildning. Många väljer även att åka på egna weekends utöver dessa.
Om ni som värdfamilj reser bort mer än en vecka, ber vi er höra av er till DIS så att vi kan ha lite extra koll på studenten ifall något skulle hända när ni inte är hemma. Likaså om ni åker bort 1-2 veckor in i terminen, då de studerande ofta behöver lite mer stöd.
Om bägge parter är okej med det, kan studenten bo kvar hemma under tiden ni är iväg. Ibland vill studenterna bjuda hem en vän som sover över, eller så väljer studenten att själv sova borta. Prata gärna igenom hur ni gör med mat, om ni vill fylla kylen innan ni åker eller om ni ger studenten pengar till egna inköp.
Internet och telefoni
Vi på DIS är mycket noga med studenternas säkerhet när de är på plats i Sverige. Därför är det bra om de har en telefon med svenskt SIM-kort medan de är här, som både vi på kontoret och ni som värdfamilj kan nå dem på. DIS delar ut SIM-kort under studenternas första vecka på plats. Av försäkringsmässiga skäl ber vi er att inte låna ut någon telefon till er student.
DIS erbjuder en gratis internetrouter till de som inte har tillgång till ett stabilt internet. Studenten ska i så fall höra av sig till host@disstockholm.se.
Om det inte fungerar mellan värdfamilj och student
Om ni upplever att det är för mycket friktion mellan er och den studerande ska ni självklart höra av er till oss i värdteamet. Vi är er och den studerandes samarbetspartner, och vi vill göra allt vi kan för att hjälpa er att hitta en lösning. Ofta är roten till problemet att man har pratat förbi varandra och inte stämt av förväntningarna i det aktuella ämnet.
DIS anser att värdskapet först och främst är en relation mellan värdfamiljen och den studerande. Med detta som grund kan en medarbetare från DIS fungera som en utomstående samtalspartner som hjälper till med kommunikationen. Det innebär att vi ofta är i dialog med en part utan att dra in den andra, då det ska vara möjligt att ha en förtrolig dialog med er eller studenten.
Vanligtvis är det problem som kan lösas genom ett öppet samtal och en rak kommunikation. Några gånger är det dock så att det finns knutor som är lite för hårda för att knyta upp. Då hittar vi såklart ett nytt boende till studenten. Om kemin har varit dålig från dag ett är det ofta ett hårt slag för både den studerande och värdfamiljen att kasta in handduken, men ibland är det den bästa lösningen för alla parter.