Ansökningsprocess för värdfamiljer

Matchningen mellan student och värdfamilj

Det första steget i processen för att bli värdfamilj till en student från ett amerikanskt universitet är att fylla i ansökningsformuläret. Ansökningsformuläret utgör grunden för matchningen mellan student och värdfamilj. Kom ihåg att du alltid är välkommen att kontakta DIS om du har frågor om ansökningsprocessen eller om hur det är att vara värdfamilj.

Alla nya värdfamiljer besöks av en medarbetare från vårt kontor i Stockholm. Hen kommer att berätta mer om vad det innebär att vara värdfamilj, och ni får möjlighet att ställa frågor. Vi kontaktar dig inom 14 dagar efter att du har fyllt i ansökningsformuläret, och tillsammans bokar vi sen ett datum för besöket hemma hos er.

Läs mer om förutsättningar för att bli värdfamilj

Matchningsprocess

Ungefär en och en halv månad innan studenterna anländer har de angett vilken boendeform de önskar under vistelsen i Sverige. Alla studenter som vill bo hos en värdfamilj har fyllt i en ansökan med detaljerad information om sig själva. Denna beskrivning utgör grunden för placeringen i en värdfamilj.

Cirka två veckor innan studenterna anländer får alla värdfamiljer information om vilka studenter som kommer att bo hos dem. Därefter uppmanar vi alla värdfamiljer att ta kontakt med ”sina” studenter, för att kunna lära känna varandra lite grann inför ankomstdagen.

Uppstartsmöte

Innan studenterna kommer bjuds alla nya värdfamiljer in till ett uppstartsmöte. Uppstartsmötet ger nya värdfamiljer möjlighet att bli väl förberedda för att ta emot sina studenter. Våra uppstartsmöten hålls i januari och i augusti.

Anmäl dig som värdfamilj