Raelyn från Massachusetts

Raelyns värdar fick henne att känna sig som en i familjen

Raelyn (hon/henne) från Boston studerar Biologi och Medicin i USA, hon var intresserad av att lära sig mer om de svenska sjukvården genom en av sina kurser på DIS. En viktig del för henne var också att lära sig mer om den svenska kulturen, så hon valde att bo i värdfamilj under sin tid i Stockholm. På American University i USA bor Raelyn ifrån sin familj, så under sin tid i Stockholm ville hon bli en del av ett hushåll och få följa med i en värdfamiljs rutiner. 

Jag vet inte när jag annars skulle få chansen att bo med en svensk familj. Så jag tänkte att det var en supercool möjlighet, att fördjupa mig i kulturen var viktigt för mig 

Innan Raelyn anlände i Sverige var hon orolig att det skulle bli svårt att skaffa vänner på DIS, eftersom värdfamiljen bodde längre ifrån DIS lokaler. Genom värdfamiljen kunde hon dock finna en gemenskap med de andra studenterna som bodde hos en värdfamilj. Det fanns också en oro kring att inte komma överens med värdfamiljen, i efterhand tycker Raelyn att DIS gjorde ett bra jobb under matchningen. “Vi kommer jättebra överens!” 

Språkutbyte och nya familjemedlemmar

Första dagen Raelyn kom till sin värdfamilj fikade de tillsammans, och Raelyn fick veta allt om sina nya värdsyskon Alma (1.5) och Ebba (8).  

Jag har blivit bättre på svenska och Ebba har blivit bättre på sin engelska, så jag tror att vi är bättre på att prata med varande nu. Men i början använde jag Google översätt så vi kunde fortfarande prata med varandra. Ibland visade Ebba mig sin gloslista från skolan och då kunde vi lära oss tillsammans

Raelyn har varit delaktig i nästintill alla aktiviteter som familjen har åkt på. Hon har varit på ridskola tillsammans med Ebba, ätit pytipanna och risgrynsgröt, badat isvak och gått på Hammarbymatch. Värdfamiljen har inte bara diskuterat kultur vid middagsbordet, utan även tagit med Raelyn på flera upplevelser som fått henne komma närmare den svenska kulturen.  

Att bli en del i familjen genom rutiner

Det kan vara svårt att finna nya rutiner i ett helt nytt land, och för Raelyn var det en anpassningsperiod i början av terminen. I värdfamiljen åt de middag varje kväll tillsammans, och de fick henne att känna sig som en del i familjen, vilket var en lättnad under tiden hon anpassade sig för sitt nya hem. Sin andra dag i Sverige fick Raelyn också träffa svenskar i sin egen ålder genom värdmamman Hanna.  

Det har varit toppen att ha inbyggda vänner, jag har träffat flera ur Anders och Hannas familj och de har varit så välkomnande mot mig. Jag känner mig definitivt som hemma här

Efter terminen i Stockholm känner Raelyn att hon har blivit mer självständig och bättre på att navigera allt som kommer hennes väg. Värdfamiljen har varit en stor del i hennes utveckling.  

Jag kommer definitivt att hålla kontakten med värdfamiljen, vilket är vad jag önskade mig från första början när jag funderade på att bo i värdfamilj. Jag tänkte att det vore så kul att bilda ett band med en familj över Atlanten. De planerar faktiskt att komma till min examen. Jag är så glad över det.

Blev du inspirerad av Raelyns berättelse, och går nu i tankarna på att bli värdfamilj?

Anmäl dig idag och ta emot en DIS-student under en termin.

Läs mer om hur du kan bli värdfamilj här