Förutsättningar för att bli värdfamilj

Värdfamiljer kan se ut på olika sätt

Våra värdfamiljer skiljer sig lika mycket åt som våra studenter. DIS värdfamiljer är både par med och par utan barn, ensamstående föräldrar, singlar och samkönade par – i alla åldrar.

Det finns dock vissa praktiska krav som alla värdfamiljer måste uppfylla för att kunna bli en del av programmet:

  • Minst en person i hushållet måste kunna tala engelska
  • Studenten ska få ett eget möblerat rum med förvaringsutrymme. Om man är värd för två DIS-studenter går det bra att de delar rum, förutsatt att det finns två sängar, två skrivbord i rummet samt två skåp
  • Det ska ta högst 60 min med kollektivtrafik att åka från bostaden till DIS i Stockholm. Använd SL Reseplanerare för att beräkna restiden (skriv din hemadress i ’Från’-fältet och Melodislingan 21 Stockholm i ’Till’-fältet)
  • De gemensamma utrymmena i hemmet ska vara rökfria.

När studenterna ansöker om bostad har de flera möjligheter att välja på. De kan bo ihop med andra DIS-studenter i Stockholmsområdet, eller så kan de välja att bo hos en värdfamilj.

Studenterna som väljer att bo hos en svensk värdfamilj har olika förväntningar på vistelsen. Många har berättat att de vill uppleva svensk kultur och svenska traditioner på nära håll. Därför är studenterna inställda på att delta i vardagen på samma sätt som övriga familjemedlemmar. Det betyder att de kan följa samma ”förhållningsregler” i hemmet som resten av familjen. På detta sätt blir studenten en del av familjen och deltar i allt från födelsedagsfiranden, fritidsaktiviteter till städning, tvätt och matlagning.

Läs mer under ”Goda råd”

Anmäl dig här

 

Det kändes inte konstigt alls, det är bara roligt att ha en till person att hänga med. Vi gillar Keenan som han är; det var lätt för honom att komma in i familjen.

Isac, Alice och Love , Tidigare värdsyskon