Värdfamilj som livsstil

Våra värdfamiljer är en av våra största tillgångar, både för DIS och för de studerande

Halvvägs in i terminen hör vi på DIS av oss till er för att höra om ni kan tänka er att vara värdfamilj även nästa termin. Man kan också välja att vara reserv- d.v.s att stå standby om vi skulle behöva en värdfamilj i kortare eller längre perioder. En del väljer att ta en paus och behåller då kontakten med DIS och återkommer då nästa termin.

Möjlighet att vara värdfamilj till flera samtidigt

De flesta värdfamiljer har en studerande boende hos sig åt gången, men allt fler väljer att ta emot två eller tre på en gång. Några av våra värdfamiljer som gjort detta, upplever att inkörningsfasen går snabbare och att samtalet vid middagsbordet går lite lättare än vad det annars kanske gör i början.

Vi på DIS ser det inte som ett krav att de studerande får varsitt rum, men det behöver finnas plats till två sängar och någonstans för två personer att ha sina kläder. I sovrummet eller på annan plats i huset, behöver det finnas två skrivbord.

Om man väljer att vara värdfamilj till två studenter samtidigt är det viktigt att man är inställd på att det är två olika individer, med olika behov som bor hos en.

Helårsstuderande

En mindre del av våra studenter väljer att plugga två terminer i sträck hos oss. Då matchar vi helårsstuderande med en värdfamilj som från början ser en möjlighet att ta emot studenten bägge terminerna. Vi återkommer när ungefär halva första terminen har gått till bägge parter för att se om det fortfarande är aktuellt att vara värdfamilj andra terminen också. Det kan t.e.x vara så att studenten väljer att spendera en termin i värdfamilj och en termin i någon av DIS andra boendeformer.