Tips från tre erfarna värdfamiljer

DIS i Sverige

Vi har bett tre erfarna familjer från Köpenhamn att dela med sig av sina bästa råd kring att vara värdfamilj för en amerikansk student. Läs vad de har att säga här.

Alice Andersen och dottern Amalie

Alice tog med sin dotter Amalie som också var med i kvällens panel. Alice och hennes familj har hittills varit värd för fem studenter. Familjen har precis kommit hem från en semester i USA, och där har de besökt några av sina tidigare studenter. ”Vi togs emot med öppna armar, och familjerna gjorde verkligen allt för att vi skulle trivas. Det var överväldigande”, säger Alice om resan till USA. Alice ger här sina tre bästa råd:

  • Det första rådet är att på söndagen efter ankomstdagen ge sig ut med studenten för att visa var DIS ligger. Det har våra studenter verkligen uppskattat. Redan på måndagsmorgonen ska de ju bege sig dit själva, så det känns skönt för dem att veta hur de kommer dit.
  • Mitt nästa råd handlar om regler. För oss har det fungerat bra att skriva ner reglerna. Efter en tid följer vi upp och hör oss för om hur våra studenter har det. Om de känner sig hemmastadda, om de har.
  • En gemensam aktivitet som studenterna uppskattat är en cykeltur genom Köpenhamn. Vi bor en bit utanför stan och har gjort en lång cykeltur, bland annat till vattnet, så att de ska få en bild av huvudstadsområdet. Det är en aktivitet som våra studenter satt värde på. Och det är ju också något som får dem att inse att Köpenhamn är så mycket mer än DIS undervisningslokaler i centrum.

Inga och Henning Pedersen

Inga och Henning har varit värdfamilj för totalt tolv DIS-studenter. Två har bott hos dem under ett helt år. Paret har själv tre vuxna döttrar. Henning har många goda råd att dela med sig av till nya värdfamiljer. Här är de fyra viktigaste:

  • Läs värdhandboken från DIS! I den finns mängder av goda råd som vi verkligen kan skriva under på.
  • Den helg som den amerikanska studenten kommer tar vi det lugnt därhemma. Vi äter tillsammans och låter studenten vila efter den långa resan. Vi tar allt med lugn och ro.
  • Vi brukar också gå en promenad i grannskapet och hälsa på våra grannar under de första dagarna eller under den första veckan. Det gör att studenterna känner sig ännu tryggare i och med att de känner igen de människor som bor runt omkring dem.
  • För oss är det också viktigt att de lär sig lite om Danmark och danska förhållanden medan de är här. Därför prioriterar vi att titta på nyheter tillsammans när vi har möjlighet till det om kvällarna. Vi ser gärna att de lär sig vad vår statsminister och vår drottning heter.

Kristine och Lars Stilling med barnen Patrick, Rebecca och Patrick

Under hösten ska familjen ta emot sin fjärde student, och de ser fram emot att vara värdfamilj igen. Alla i familjen tycker att följande tre råd har fungerat bra för dem.

  • Vi upplever att studenterna reser mycket under tiden som de är här. Dels åker de på studieresor, dels vill de gärna uppleva en stor del av Europa under helgerna. Därför är det en god idé att man gemensamt går igenom sina kalendrar så att man kan boka in några helger då man gör något ihop.
  • Förutom detta är det viktigt för oss att få våra studenter att känna sig trygga. Vi pratar mycket med dem, har familjekvällar och är lyhörda på hur de har det. När det gäller regler och avtal upplever vi att det är viktigt att följa upp efter ett tag. Ibland räcker det med att påminna om vad reglerna och det man har avtalat egentligen går ut på.
  • Vi har även tagit med våra studenter på utflykter till natursköna områden, och det har varit mycket uppskattat. När de har haft besök av familj och vänner har vi tipsat dem om att köpa ett så kallat Copenhagen Card som ger fritt inträde till sevärdheder och museer samt gratis kolletivtrafiksresor under ett dygn. Det finns ett liknande kort i Stockholm.
Tillbaka till alla nyheter