Transport i Stockholmsområdet

Vi på DIS Stockholm uppmuntrar våra studenter att använda lokaltrafiken i Stockholm, och erbjuder därför alla studenter ett eget SL-kort vid terminsstart. Studenternas kort gäller alla tider på dygnet och i hela Stockholmsområdet under deras vistelse här

DIS-studenter och transport

Vi försöker här nedan svara på de frågor du som värdfamilj kan tänkas ha och uppmanar dig även att visa SL’s engelska hemsida för din student.

Många DIS-studenter är inte vana vid att använda lokaltrafik i sin vardag i USA och kan därför behöva lite extra hjälp och stöd under sin första tid i Stockholm.

Det är en vanligt att man har uppfattningen att det är osäkert att använda tunnelbana, buss och tåg i USA. Därför är det bra om ni kan prata med er student om att i Sverige är lokaltrafiken säker – även nattetid.

Om din student tappar sitt SL-kort

Om din student mister sitt SL-kort, uppmanas hen kontakta Housing and Students Affairs: housing@disstockholm.se. Vi beställer då ett nytt kort, vilket kan ta upp till 7 dagar. Under den tiden bekostar studenten sina resor själv.

Att cykla i Stockholm

Många amerikaner är inte vana vid att cykla, och har inte gjort det sedan barnsben. Det är dock många studenter som efter att de har prövat några gånger, återupptäcker cyklingen. Vill din student cykla under sin tid i Stockholm är ni som värdfamilj välkomna att låna ut, eller hänvisa till olika företag där det finns cyklar att hyra.

Vi uppmanar de elever som cyklar i Stockholm att bära hjälm.

Bilkörning

Studenterna är försäkrade via DIS, men försäkringen täcker INTE bilkörning. Vi uppmuntrar därför inte värdfamiljer att låna ut sina bilar till studenter.

Många nya transportmedel kan vara överväldigande

Många studenter upplever att en av de största skillnaderna rent generellt mellan Sverige och USA är transportsätten i Stockholm. Många av dem är vana vid att köra bil sedan 16 års ålder. På universiteten bor de flesta på campusområdena och har då gångavstånd till undervisningslokalerna.

I många delar av USA används de offentliga transportmedlen främst av socialt utsatta grupper och är på så vis sammankopplat med viss otrygghet. Unga kvinnor blir många gånger avrådda att använda lokaltrafiken med hänvisning till bristen på säkerhet. Därför kan tanken på att ta bussen, tåget eller tunnelbanan varje dag kännas överväldigande. Med detta i åtanke kan det vara bra diskutera med din student om dennes eventuella rädslor och att då nämna att åka lokala färdmedel är en del av svensk kultur.

Under era första dagar tillsammans uppmuntrar vi er att åka med eleven till DIS lokaler och tillbaka så att hen vet närmsta vägen hem från skolan.

Flera av DIS värdfamiljer bor omkring 45-60 min bort från kontoret med lokaltrafiken. Det kan i början vara svårt för studenten att anpassa sig till att lägga så mycket tid på att pendla varje dag. Prata därför gärna om hur man kan utnyttja tiden eller få den att gå fortare. Ni som värdfamilj kanske har några tips på hur man kan förbereda sig inför dagen, ett bra spel på mobilen eller bara hur man kopplar av på t.e.x pendeltåget.